DK | EN | NO | SE |   KUNDE LOG-IN

Cinte-header 

Cinta Senese-charcuteri

Den toscanske svinerace Cinta Senese er noget af det ypperligste svinekød, man kan sætte tænderne i. Racen har været tæt på at uddø, men i de seneste år er interessen for det fine kød genopstået.

Cinta Senese-racen er ældgammel, men der er stadig usikkerhed om dens helt præcise oprindelse. Et af de første beviser på dens eksistens finder man på et freskomaleri fra 1338, som hænger på rådhuset i Siena. Da Cinta Senese først kom til området omkring Siena, blev den med det samme meget udbredt, på grund af dens gode egenskaber. Det er en meget robust race, som nemt kan gå frit. Indtil 1950'erne havde næsten alle familier på landet et par Cinta Senese-grise, som de forarbejdede til skinker og pølser.

Frit liv i skoven
Cinta Senese er yderst velegnet til at leve frit i skovområder, hvor den spiser agern, græs, kastanjer, svampe og hvad den ellers kan finde i skovbunden. Dens næring suppleres periodevis med foderblandinger. Da Cinta Senese lever frit og får en varieret kost, har kødet meget mere smag end kødet fra de grise, der lever af traditionelt foder. Kødet er mørkt og har en karakteristisk, flot fedtmarmorering.

De hvide svineracer er mere produktive
I 1950'erne blev de "hvide" svineracer introduceret – især den kendte race Large White. Det medførte en stor ændring, for Large White er mere produktiv, da den kan slagtes efter blot seks måneder. Den er derimod ikke egnet til at gå frit. Cinta Senese udvikler sig langsommere og kan først slagtes, når den er over et år gammel.
Efter 1950'erne blev det moderne at krydse ægte Large White-orner med Cinta Senese-søer, der gav "grå" smågrise. De var velegnede til at leve frit, men blev for tidligt modne.
I dag krydser man stadig racerne, og på en måde kan man sige, at det er den primære grund til, at Cinta Senese-racen har overlevet. Faktisk er grunden til, at nogle få opdrættere har bevaret den renracede Cinta Senese-gris, udelukkende at den skulle kunne krydses med de hvide racer.

Ny interesse for renracet Cinta Senese
Interessen for at avle den renracede Cinta Senese-gris er genopstået i de seneste år, hvor en række lokale toscanske opdættere er gået sammen om at genskabe den oprindelige race, som ellers var næsten uddød.
Toscana-regionen, Siena-provinsen, Sammenslutningen af opdrættere i Siena-området og andre institutioner har gjort en stor indsats for at fastholde opdrætternes interesse, blandt andet ved at tilbyde opdrætterne forskellige former for tilskud. Målet er at opnå et så stort antal dyr, at Cinta Senese-racen kan blive fjernet fra listen over uddøende racer. Kampen for at redde Cinta Senese er stadig i fuld gang. I år 2000 blev der dannet et konsortium til at fremme Cinta Senese-racen, som har opnået DOP-certificeringen gennem EU. I modsætning til de andre DOP-mærker, så er hele Cinta Senese-racen blevet DOP-mærket, fremfor kun de specifikke produkter.

Sorte børster og hvidt bælte
Cinta Senese-grisen er mellemstor, med et sort hoved og sorte børster, der ikke er så tætte. Grisen har et karakteristisk hvidt/rosa bælte, der dækker forkroppen, skulderpartiet og bagkroppen. Hovedet er ikke så stort, og trynen er lang og tynd. Ørene er små og vender fremad, og den har sjældent krølle på halen.

Vores toscanske leverandør Savigni er et af de firmaer, der har gjort en stor indsats for racens overlevelse. De opdrætter grisene og fremstiller en række lækre traditionelle toscanske charcuteri-produkter af Cinta Senese-kød.

Savigni 3

Læs mere om familiefirmaet Savigni her

Se sortimentet fra Savigni her