DK | EN | NO | SE |   KUNDE LOG-IN

Fuentillezjos-header 

Fuentillezjos: Økologisk Manchego

Verdens eneste producent af økologisk Manchego

Hos familiefirmaet Fuentillezjos er der 3007 arbejdere: 3000 Manchega-får, som er ansvarlige for at producere mælk, og 7 personer, der er ansvarlige for at samle mælken ind, forarbejde den til ost og sælge den.

Familiefirmaet er verdens eneste producent
Det er en livsstil at dyrke jorden for familien, der består af de to søskende Concha og Matteo García, som overtog gården efter deres far. Han grundlagde den i 1960, og i 1985 omlagde familien landbruget til økologisk produktion. Fuentillezjos har fremstillet økologisk Manchego siden 2003 og er verdens eneste producent af økologisk Manchego-ost. Der bruges ingen tilsætningsstoffer, hverken i selve osten eller på skorpen (som også er spiselig), og der anvendes kun mælk fra egne får.

Concha 2
Concha García

Kun Manchega-får må bruges til Manchego-ost
Manchega-fårene er en oprindelig race, som trives meget godt i de klimaforhold, der er i Castilla La Mancha-området, med varme somre og meget kolde vintre. Det gør dem mere resistente overfor sygdomme, og det gør driften nemmere. Samtidig bevares biodiversiteten og respekten for hvert områdes forskellige plantesorter. Der er uden tvivl tale om en fårerace, der ikke er særlig produktiv, eftersom de kun producerer en liter mælk om dagen, men mælken er perfekt til at fremstille Manchego-ost. Det er også den eneste race, der er tilladt at bruge til fremstillingen af den kendte spanske ost.

Seks liter mælk til et kilo ost
Fuentillezjos' får malkes to gange dagligt. Fårene giver ½ liter mælk om morgenen og en ½ liter om eftermiddagen, og der skal bruges seks liter mælk til at fremstille et kilo ost, hvorimod de konventionelle producenter kun skal anvende cirka 4 -4,5 liter mælk. De økologiske får lever et frit liv med naturlig kost, og fodres ikke med f.eks. majs og soja, som de konventionelle får gør, og som er med til at gøre mælken federe.

Fårene opdeles i ensartede grupper
Fårene er opdelt i ensartede grupper og besætninger, så de befinder sig i samme produktionscyklus, og f.eks. alle er drægtige, bliver ammet eller bliver malket. På den måde kan dyrene bedre blive passet og plejet på de nødvendige stadier. Lammene bliver under ingen omstændigheder taget fra moderen før de er uafhængige af hende. Det tager mindst 45 dage, og der bliver aldrig brugt mælkeerstatning i perioden, kun modermælk. Derefter kan de selv langsomt begynde at optage fast føde.

Ingen antibiotika
Pleje og sygdomsbekæmpelse af dyrene er baseret på forebyggelse og fornuftig brug af medicin, der bliver udskrevet af gårdens egen dyrlæge. Fuentzillezjos bruger ikke antibiotika, og den periode, hvor man lader dyrene komme sig efter sygdomme, er dobbelt så lang som loven foreskriver.

Det sorte får
Men alle besætninger har dét til fælles, at de har et sort får, der - som traditionen forskriver det - skal beskytte besætningen mod ulykker. Det sorte får "Oveja Negra" er samtidig det varemærke fra Fuentzillejos, som C & E Gastro-Import har valgt at markedsføre.

Klik her for at se vores sortiment fra Fuentillezjos