5J - Cinco Jotas
I 1879 åbnede Juan Rafael Sánchez Romero, en lokal entreprenør fra Jabugo, Cinco Jotas’ første slagteri og tørrekælder i byen, hvor de har holdt til lige siden, og i dag er Cinco Jotas og familien Sánchez Romero Carvajal verdensberømte for deres 100 procent rene Ibérico Bellota sortfodsskinke. Hver eneste skinke er en afspejling af adskillige års kvalificeret håndværkstradition og -udvikling, og Cinco Jotas er et fremragende gourmetprodukt og en af Spaniens nationale skatte, der sælges i de mest eksklusive restauranter og gourmetbutikker i over 35 lande verden over.
Ekspertise og tålmodighed
En Cinco Jotas-skinke er et mesterværk, og produktionen stiller enorme krav til tålmodighed, ekspertise, erfaring og frem for alt tid. Det tager mellem fem og syv år at skabe en Cinco Jotas-skinke, og processen er nøje opdelt mellem eksperter inden for deres respektive områder.
En ”kirurg” trimmer skinken, så den har den helt rette mængde fedt, hvorefter en saltningsekspert begraver skinkerne i havsalt, inden tørringen i hulerne i Jabugo i 650 meters højde i den perfekte temperatur og fugtighed. Til slut modnes skinkerne i kældre, hvor modningseksperter dagligt overvåger og ikke mindst dufter nøje, inden ”master dufteren” foretager den sidste kvalitetskontrol og sikrer, at skinken er præcis som den skal være.
Ikke bare Ibérico
For Cinco Jotas handler det ikke bare om at lave en god Ibérico-skinke; for dem handler det om at lave den bedste 100 procent rene type af agern-fodret Ibérico Bellota-skinke. Skinkernes Rolls Royce om man vil. Cinco Jotas’ produkter rummer unikke aromaer og nuancerede smage, der kun er mulige ved at bevare de gamle enge, som har eksisteret i århundreder, og ved at respektere de fritgående grise i deres naturlige habitat, hvor de mæsker sig i en 100 procent naturlig diæt.
For Cinco Jotas er Jabugo et symbol på deres unikke produkt. Ligesom byen og området rummer Cinco Jotas’ skinker kolossale mængder tradition, natur og historie, og siden begyndelsen har deres succes været bygget på et fundament af Jabugos lokalbefolkning, der i nu fem generationer har bidraget med deres viden, erfaring og kultur.
En sand skinkeby
I den lille by Jabugo i Huelva-provinsen i det sydvestlige Spanien hedder den lokale plads Plaza Del Jamón. Det betyder i al sin enkelthed ”skinkepladsen” og siger alt om, hvad Jabugo er for et sted.
Den lille by ligger i idylliske naturlige omgivelser i et UNESCO-erklæret såkaldt biosfærereservat, der er kendt for sine ældgamle skinke-traditioner og et tilhørende perfekt mikroklima for de fritgående Ibérico-svin.
Det er derfor heller ingen tilfældighed, at Cinco Jotas er stiftet og holder til her.