La Casearia Carpenedo
Tre generationer af enestående oste
Antonio Carpenedo er anden generation og hans to sønner Ernesto og Alessandro, som ejer firmaet La Casearia Carpenedo, er tredje generation, som fører familiens helt særlige ostetraditioner videre.
Hver eneste af deres uforlignelige oste er skabt for at formidle en følelse; en historie om livet, om landet, om stor historie. Fra traditioner og svundne tider og følelser fremkaldt af oplevelser til intens kærlighed.
For Antonio Carpenedo og hans to sønner Ernesto og Alessandro, der nu ejer virksomheden, har ost har været en del af hverdagen i over 30 år. Det hele startede tilbage i 1960'erne, da Antonios far bestyrede en lille ostebutik, hvor Antonio gik til hånde. Efterfølgende overtog Antonio sit eget lille mejeri i Treviso, og i dag er det Antonios sønner Alessandro og Ernesto, der driver de stolte Carpenedo-traditioner videre.
Mange har i årenes løb forsøgt at efterligne og kopiere Carpenedo-metoden, men det er ganske enkelt en umulighed, da den er baseret på helt nøjagtige og hemmelige forarbejdningsprocedurer og -protokoller samt adskillige særlige råvarer og ingredienser, der kræver specialiseret indsigt i lokale traditioner og en medfødt kultur og historie, som altsammen er med til at forvandle osten til en følelse. En følelse af Carpenedo.
Forarbejdningen er lige så kompleks, som den er unik, med uventede smagsvarianter og innovative kombinationer, der ændrer hele essensen af osten og dens udtryk.
Carpenedos oste er følelser
Og deres Blu '61 er ikke en hvilken som helst følelse. Denne bløde blåskimmelost er modnet i den lokale Raboso Passito dessertvin og pyntet med tranebær. Den er skabt som en dedikeret hyldest til Antonios kone Giuseppina i forbindelse med deres guldbryllup i 2011 - deraf navnet, der hentyder til året de blev gift.
"Osten genskaber den samme poetiske harmoni i munden, som har kendetegnet ægteparrets første 50 års ægteskab" lyder fortællingen.
En utrolig afstemt smagsbombe, hvor blåskimlens cremede konsistens, sødmen fra Raboso-vinen og bitterheden fra tranebærene udgør en harmonisk afbalanceret smagsoplevelse.
Ubriaco - kunsten at lagre ost i vin
Stærke smage, spændende kontraster og levende uforglemmelige smage. Det er de karakteristika, der passer på Carpenedos Ubriaco-oste.
"ubriaco" betyder beruset på italiensk, og historien om ostene er stærkt forankret i den lokale vintradition i det nordlige Italien, som Carpenedo hylder gennem disse særlige oste ved at tilføre dem smag og aroma fra nogle af de fremragende vine fra egnen.
Carpenedos Ubriaco-oste er essensen af Carpenedo-metoden, hvor dybde og nuancerigdom løftes til nye højder ved hjælp af nøje udvalgte lokale ingredienser og specialiteter som f.eks. vin, som spiller en hovedrolle i ostene Ubriaco al Prosecco, Ubriaco all'Amarone Valpolicella og Briscola al Raboso.
Dolomitico - mødet med bryggeren
Inspirationen til den unikke blåskimmelost Dolomitico kommer fra skråningerne i Dolomitterne, hvor et tilfældigt møde mellem Antonio Carpenedo og en lokal ølbrygger.
Gennem bryggerens passion for sit fag, blev Antonio bragt tættere på en verden, der hidtil var ukendt for ham - øl. Øl skabt med lidenskab og lokale ingredienser som byg og bjergvand samt en tanke om, at det er naturen, der styrer den tid, der er nødvendig for modningsprocessen. Det kræver tålmodighed og en evne til at vente på det rigtige øjeblik.
Antonio besluttede at bringe disse følelser og tanker ind i en ost, som sidenhen blev til Dolomitico. Skabt ud fra en fælles lidenskab for to forskellige fag og en delt passion for lokale ingredienser. Dolomitico er lagret i øl og kendetegnet ved en rustik skorpe og en tæt, smuldrende masse med blå årer. Duften er maltet, og smagen intens med ristede noter.