Yurrita Gastronomika
Hos Yurrita Gastronomika i Biscaybugten finder man ikke masseproduktion eller hovedløst fiskeri. Man fortsætter derimod 150 års tradition, der er nedarvet fra generation til generation hos familiefirmaet Yurrita, der er den ældste fiskekonservesfabrik i Baskerlandet og blandt de ældste, stadig aktive, fødevarevirksomheder i hele Spanien.
Respekt for hav og håndværk
I fiskerbyen Mutriko er bearbejdningen af fisk et erhverv, der går i arv gennem generationer, og byens sjæl er uløseligt forbundet med livet i og på havet. Og det er her, at Yurrita er født og stadig holder til.
Fiskene, som Yurrita bearbejder, udvælges og købes stadig dagligt direkte fra fiskerbådene, så råvarene er så friske som overhovedet muligt, og der hersker generelt en medfødt respekt for det hav, der har sikret og skabt eksistensgrundlaget for mange af landsbyens familier og fortsætter med at gøre det.
Arbejdskraften sidder i hænderne
Da Yurrita blev grundlagt tilbage i 1867, var hestevogne det foretrukne transportmiddel, og hænder den bedste arbejdskraft. Og sådan er det stadig den dag i dag 150 år efter. Hestene er naturligvis skiftet ud med motoriserede køretøjer, men de erfarne hænder er stadig i fuld sving på den lille fabrik, hvor det detaljerede og krævende arbejde med at behandle de friske fisk og skaldyr fortsat foregår manuelt. Ganske imponerende med tanke på, at man dag har mere end 100 ansatte og eksporterer til mere end 60 lande verden over.
Dåsemad er blevet luksus
Der er langt fra det lidt triste konservesudvalg fra 80'erne og 90'erne til dagens udvalg af dåsemad!
Fisk og skaldyr på dåse er blevet det nye sort på vinbarer og restauranter de seneste par år, hvor de udgør en nem, hyggelig og velsmagende servering, der ikke behøver meget mere end et godt stykke brød på siden og samtidig går perfekt med et køligt glas hvidvin.