Dongé
Brie de Meaux er den originale og klassiske brie lavet lige uden for Paris på Île-de-France. Familiemejeriet Dongé laver på tredje generation en af de absolut bedste udgaver, og den finder du selvfølgelig i vores sortiment - i øvrigt sammen med deres fremragende Coulommiers.
Prisvindende familiemejeri
I 1930 startede Etienne Dongé sit lille familiemejeri i Triconville lige vest for Paris med en vision om at fremstille en traditionel upasteuriseret Brie de Meaux af højeste kvalitet. Tre generationer senere fortsætter Jean-Michel og Luc Dongé med at føre familietraditionen videre, og de er i dag en af blot seks producenter, der laver traditionel Brie de Meaux, men i følge flere eksperter også de bedste, eksemplificeret ved at Dongé siden 2000 er blevet tildelt den prestigefyldte Médaille d'Or - normalt en engangspræstation - ikke mindre end 10 gange!
Traditionel fremstilling
Jean-Michel og Luc Dongé laver stadig deres Brie de Meaux efter helt gamle traditionelle metoder, hvor de skærer ostemassen i hånden og forsigtigt hælder ostemassen i forme, hvor vallen drænes ned på gammeldags "måtter" af halm og strå. Efter otte ugers lagring er osten moden og fuld af rig nøddesmag med fine noter af blandt andet svampe og trøfler samt en vidunderlig cremet og fløjlsblød konsistens.
En historisk god ost
Man kender til Brie de Meaux helt tilbage fra det 9. århundrede, hvor det er nævnt i skrifter og fortællinger, hvilket understreger, at det er en sand historisk klassiker. Brie de Meaux er en kompleks, afrundet og behagelig hvidskimmelost med noter af svampe og trøffel. Den har mindre syre og en mere raffineret og subtil smag end den anden berømte franske brie - nemlig Brie de Melun.
Der skal 25 liter upasteuriseret komælk til at lave en Brie de Meaux på de små 3 kg, som den skal op at veje, for at kunne kalde sig for en ægte Brie de Meaux. Nærmere bestemt 2,8 kg.
Bag om Brie de Meaux
Brie de Meaux har sit navn fra byen Meaux i den franske region Île-de-France, der har Paris som sin hovedby. Brie de Meaux har siden 1980 haft betegnelsen AOP, som garanterer, at dens oprindelse er beskyttet og begrænset til et af følgende syv områder: Seine-et-Marne, Loiret, Meuse, Aube, Marne, Haute-Marne og Yonne. Lige som mange gode vine og kvalitetsfødevarer, så hænger brie de Meaux uløseligt sammen med sin oprindelsesregion, som er med til at skabe det helt særlige produkt, der ikke kan efterlignes.